Home Magazines Columns Culinair Adverteren Contact

Kermis

Het is kermis bij ons in het dorp en dat doet me denken aan de “swientjeskermis” van de grote chef Jeane Berquin. Het is slechts een herinnering hier aan, maar wel een geweldige en het is iets wat niemand je kan afnemen. Net als een kermis, dat een feest is met eten, wijn en vrienden. Bij ons is het eind september kermis en is het dus een feest om de herfst mee in te luiden.


Heerlijk is het de herfst met nog fijne warme dagen, waar de zon het bos in vlam zet met prachtige kleuren. De vroege morgens waar de mist over de weide en het water ligt, het gras nat van de dauw is en het spinrag prachtig tekent in de stralen van de lage zonnestand. De warmte en het vocht in het gras onder de bomen zijn dan ook een prima voedings bodem voor de paddenstoelen die weer rijkelijk groeien. Cantharellen, Eekhoorntjesbrood en andere Boleten zijn mijn favorieten en de natuur biedt nog veel meer van die prachtige producten.


In deze tijd van het jaar kunnen de restaurateurs weer van hun leveranciers de mooiste en meest verse paddenstoelen betrekken om u als gast te verwennen. Met verse paddenstoelen gaan de chefkoks hun, al fraaie, gerechten nog wat extra’s geven. Een heerlijke bladsla met gebakken cantharellen of een mooie hertenbief met een saus van cepes, zijn niet te versmaden. Maar dit kan ik trouwens beter aan een goede chefkok overlaten want die heeft zijn menu al aangepast en de bediening zal het u graag aanraden. Een prachtige fles wijn uit de Bourgogne, die de sommelier u, met kennis van zaken en veel plezier laat proeven en een ambiance waar het vuur van de openhaard brandt, maken zo’n herfstdag helemaal compleet, het is weer genieten. U laten verwennen in een restaurant waar de producten van het seizoen geserveerd worden dat is toch een genot. De afgelopen week had ik nog het genoegen om een voorgerecht met tong, krab en de trompet de la mort te mogen proeven, fijne zilte smaken aangevuld met paddenstoeltjes en een mooie dressing, geweldig toch.


Een chefkok die zijn omgeving kent en de plaatselijk leveranciers met streekproducten waardeert, die verdient een bezoek en hij zal je culinair verwennnen. Een wat hogere prijs vergeet je als de kwaliteit en de ambiance maar super zijn.


Ik ga nog even naar buiten, genieten van die mooie natuur, met al zijn kleuren. Vanavond krijgen we vrienden op bezoek en gaan we uit eten bij een van onze geweldige chefs. Ik hoop dat hij paddenstoelen in het menu verwerkt heeft.


Geniet van de herfst en al het culinaire, Ferry Vloet

 

< terug naar columns

© 2010 Special-Magazine. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Sitemap - Links
Special-Magazine  -  Beerseweg 27  -  5451 NR Mill  -  studio@special-magazine.nl
Website ontwikkeld door Wux