Home Magazines Columns Culinair Adverteren Contact

Fantasie

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “daar waar de wetenschap eindigt, de fantasie verder gaat !” Zover ik het begreep moet het Einstein geweest zijn die dit heeft gezegd.


Maar goed, wat ik er mee zeggen wil, wat is het fijn dat de chefs in hun keukens de wetenschap in pacht hebben om van de eerlijke en seizoen gerichte producten met de bijbehorende bereidingen een culinaire topprestatie neer te zetten. En dan komt hun oneindige fantasie nog, die de gerechten weten te combineren en te presenteren tot genoegen van u als gewaardeerde gast. Genieten van wetenschap en fantasie, je staat er niet bij stil als je een culinaire middag of avond beleeft.


Voeding en wetenschap heeft voor mij iets van het industriële, niet iets van het culinaire, culinair is meer emotie en fantasie. Culinair is een beleving, het genieten van. En ja, als u een restaurant bezoekt waar een vriendelijke gastvrouw of heer u verwelkomt en met enthousiasme een tafel voor u heeft op een mooie plaats in het restaurant, dan denkt u toch ook niet aan wetenschap. Wetenschap zie ik op de verpakkingen van levensmiddelen in de supermarkt. Als ik de kleine lettertjes op verpakkingen lees met allerlei E-nummers, conserveermiddelen, antioxidanten, kleurstoffen en smaakmakers, dan denk ik aan wetenschap. Wetenschap die de houdbaarheid van voedsel zo lang mogelijk maakt en daar is dan weer weinig fantasie voor nodig om in te zien dat dit voedsel, door alle regels en wetjes in pot, blik of plastic gedaan, als “levensmiddel” met een houdbaarheid van meerdere jaren, weinig leven bevat. We eten over het algemeen toch wel drie keer per dag, laten we dan minstens een keer genieten en eerlijk eten. Verse producten als vis, vlees, groenten, fruit, pasta’s, brood, enz. . . Producten die van het seizoen zijn, producten zoals de echte chefkok ze elke dag opnieuw uitzoekt en haalt bij zijn plaatselijke leveranciers. Met deze wetenschap bezoek ik graag de restaurants waar de chefkok met veel fantasie die eerlijke producten omtovert tot smakelijke culinaire creaties. Het is toch heerlijk als je vis eet en het zilte proeft en de geur van de saus het vleugje kruiden toont die de vis nog smakelijker maakt. De sommelier schenkt er een passende wijn bij en mijn fantasie is compleet. Dit is pas genieten, net als van vlees dat van een rund is die in de weide geleefd heeft, van het varken dat in de modder gelegen heeft, de kip die aan de scharrel is geweest en al die ander vlees- en wild producten, maar dan wel echt gerijpt. Niets mis mee dus, dan kun je ook echt genieten van een scharrelei, ambachtelijk gerookte- en gedroogde ham van de boerderij en natuurlijk de mooie rijpe kazen. Heerlijk om al te fantaseren over die eerlijke producten van het land en uit de zee. Nu al bedenken wat ik straks zal kiezen van de kaart, een fijne gedroogde ham uit de streek als amuse. Een heerlijk krokant gebakken kalfszwezerik, gevolgd door een stukje witvis met een zachte weelderige saus of gevogelte gebraden op zijn karkas met eigen jus. Stuk voor stuk eerlijke en verse producten. Maar straks aan tafel, in een van mijn favoriete restaurants, komt de chefkok, als we genieten van ons aperitief en stelt ons voor dat hij heerlijk voor ons gaat koken met de fijne producten die hij vandaag binnen heeft gekregen. Laat u verrassen en dat doe ik dan graag. Zeker nu ik de wetenschap heb dat de chef met zijn kennis en fantasie ons zal verrassen.


Met culinaire groet
Ferry Vloet

 

< terug naar columns

© 2010 Special-Magazine. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Sitemap - Links
Special-Magazine  -  Beerseweg 27  -  5451 NR Mill  -  studio@special-magazine.nl
Website ontwikkeld door Wux