Home Magazines Columns Culinair Adverteren Contact

Kiezen

De verkiezingen zijn weer voorbij en zoals gewoonlijk duurt het dan weer een eeuwigheid voordat de heren politici het met elkaar eens worden hoe het verder moet. Soms vraag ik me af of verkiezingen wel zin hebben. We denken dat we inbreng hebben in het besturen van ons land, dat we een richting kunnen bepalen. Maar dan lukt het de politici nog om zelf alles te bepalen en denken zij het te weten hoe het zou moeten.


Veel vertellen, niets zeggen en vooral niet opvallen.


Het is niet verkeerd als ze eens naar de horeca zouden kijken. Daar kiest de gast en dan is het aan de restaurateur om te luisteren wat de gast wil. De restaurateur moet zijn “verkiezing belofte” waar maken. Hij of zij zal naar zijn “kiezers” moeten luisteren om samen met het team u als gast, een onvergetelijk middag of avond te laten beleven. Daar wordt een restaurateur dan ook op afgerekend, gelukkig in de positieve zin van het woord.


In een restaurant is een duidelijke taakverdeling. Een zwarte en een witte brigade staan voor u klaar. Je staat er niet altijd bij stil, maar de witte brigade is vaak ‘s morgens al vroeg in de weer om met de vers aangevoerde producten alles voor te bereiden voor de lunch en diner. De dagelijkse aanvoer van verse vis, groenten, vlees, fruit, kazen, enz. moet telkens weer verwerkt worden tot smakelijke gerechten en sierlijke creaties die uw dis vormen bij een bezoek aan de betere restaurants. We schrijven dan ook graag over onze bevindingen. We geven geen punten en zetten niet alle zaken op een rij. We schrijven over ons bezoek aan het restaurant, over de ervaring die we hadden met de patron, de sommelier en de bediening. Maar we schrijven ook over de ambiance, de wijnen en de spijzen. Er is toch niets zo lekker als in de winter van smakelijk en heerlijk bereid wild te genieten. Eten wat het seizoen ons biedt. Voor een passende wijn kunnen we dan eens genieten van een wat zwaardere Bourgogne. Prachtige kazen en wijn bij het natafelen met vrienden, gewoon heerlijk.


De laatste keer vertelde ik u over de chefs-table, nu we hebben er van genoten. Enkele weken terug ben ik met mijn echtgenote en zoons, op een doordeweekse dag, gaan eten in Voorburg. In de prachtige ambiance werden we door de Patron en zijn chef persoonlijk ontvangen. We namen plaats aan de tafel in de keuken en direct werden we verwend met een heerlijk glas champagne en smakelijke amuses. Een prachtig gezicht als je zo een overzicht hebt over de keuken. Meer dan tien koks zijn druk in de weer en na een annonce, dit is het voorlezen van de bon uit de bediening door de chefkok. De chef geeft aan welke gerechten er gewenst zijn en hoe ze bereid moeten worden. Hierna hoor je enkel hier en daar “bon chef” en verder blijft het stil. De discipline die daar is, zorgt ervoor dat het u als gast aan niets zal ontbreken als u aan tafel geniet van al die prachtige spijzen. Op het juiste moment, dus geen seconde te vroeg of te laat, komen alle ingrediënten op de uitgifte bij elkaar op uw bord en de bediening staat al klaar om bij u aan tafel alle borden tegelijk in te zetten. Dat ervaren we later in de avond. Aan de chefs-table genieten we nog van een prachtig voorgerecht met coquille, die we even te voren hebben zien grillen door de Patron zelf. Met precisie en liefde voor het vak zagen we hem keuren, kruiden en grillen. We genieten van de geur en smaak van dit prachtige gerecht. De rest van de avond brengen we door in het restaurant en zien hier de taakverdeling in de bediening. De maître begeleidt ons naar de tafel, waar al enkel obers klaar staan om onze stoelen aan te schuiven. Direct als we zitten wordt er gevraagd welk water we willen en de sommelier komt met een wijnvoorstel bij de spijzen die nog gaan komen. We genieten van sublieme wijnen, smakelijke gerechten en laten ons, later op de avond de koffie met digestief nog smaken voor we weer naar huis rijden. Heerlijk als je zo een keuze maakt en die dan gewaardeerd wordt, door de inzet van een gemotiveerd team. Zo is kiezen wel leuk en als u gaat kiezen wil ik graag uw “kieswijzer” zijn.


Met smakelijke groet


Ferry Vloet

 

< terug naar columns

© 2010 Special-Magazine. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Sitemap - Links
Special-Magazine  -  Beerseweg 27  -  5451 NR Mill  -  studio@special-magazine.nl
Website ontwikkeld door Wux