Home Magazines Columns Culinair Adverteren Contact

Medicijn en wijn

 


Laatst hebben we met veel genoegen gehoor gegeven aan een uitnodiging  voor de lezing met als titel: Innovatieve medicijnen net zo “persoonlijk” als wijnen. Ik moet zeggen het was genieten van de spreker, het gezelschap en zeker niet te vergeten de proeverij van wijn en spijs. Alles in een mooie balans.


De lezing door Prof.Dr. Jan Raaijmakers, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht was een boeiende en voor mij een zeer informatieve lezing. Het heeft me een andere kijk gegeven naar de wereld van medicijnen. Zeker naar de innovatieve  persoonlijke medicijnen, maatwerk, op ons als individu gericht en aangepast naar de manier van leven, de omgeving en erfelijkheid. Allemaal factoren die in de richting van “personalised medicine” gaan. En dan komt ook de wijn in beeld als een vergelijk. Wijn en medicijn, wordt het een J.P.Chenet of een Petrus, ook hier komt de persoonlijke smaak, voorkeur, kwaliteit en de prijs in het geding en gaat het om betaalbaarheid of wat wil men er voor uitgeven. Allerlei factoren en vergelijkingen van deze begenadigde spreker, geven een helder beeld over de ontwikkeling en toekomst van medicijnen. 


Na de lezing volgt een “kleine” proeverij. Het zijn naar mijn idee de medicijnen van die avond en prettig om in te nemen. Gelukkig had Prof.Dr. Raaijmakers al verteld dat twee glazen wijn op een avond zeker geen kwaad zullen doen. Hij was zelfs van mening dat met zijn postuur vier glazen wel kon, gelukkig heb ik een zelfde postuur. Maar om een idee te geven van de spijzen; eendeborst met ganzenlever, gebakken coquille, kabeljauwfilet met cantharellen, hertebout met nazomergroenten en heerlijke ambachtelijke kazen tot slot. Natuurlijk werd alles begeleid door passende en sublieme wijnen als een Riesling Grand Cru van Beck. Een Riesling gemaakt van een late oogst, overriip, dus zoeter als een andere Riesling. Bij het tweede gerecht een condrieu “Rochecoubre” een zeldzame witte wijn uit het noordelijke Rôhne gebied van bijzonder wijnmakers. Een wijn met een veelzijdig aroma, rijk en vol van smaak, prachtig bij schaal en schelpdieren. Deze werd gevolgd door een Puligny Montrachet, een witte Bourgogne van uitzonderlijke kwaliteit. Bij het gebraden hert werd een Chateau de Tertre geschonken. Een Margaux Grand Cru Classé, een indrukwekkende wijn waar je van moet genieten en deze wijn paste natuurlijk perfect bij het gerecht.


De proeverij werd afgesloten met een port Burmester Special Tawny 10 jaar oud. Een port waar vele generaties Burmester en Gilbert met hun passie en kennis van de porthandel voor zijn geëerd. Al met al een bijzonder avond  en een smakelijke ervaring.


Harry, dank je wel


kreeft 200     entrecote 213

 

< terug naar proeverijen

© 2010 Special-Magazine. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Sitemap - Links
Special-Magazine  -  Beerseweg 27  -  5451 NR Mill  -  studio@special-magazine.nl
Website ontwikkeld door Wux